BAZYLIA WONNA
(Ocimum basilicum)
Pochodzi z południowo-zachodniej Azji, z terenów między Indiami a Iranem. Znano ją w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. W Europie rozprzestrzeniła się dopiero w XVI wieku. Ma balsamiczny zapach, błyszczące, jajowate, czasami zabarwione na ciemnoczerwono liście. Należy do ziół najczęściej stosowanych w kuchni - jako dodatek do świeżych pomidorów, sałatek, masła ziołowego, zup oraz serów.
Uprawa:
Miejsce - jasne i ciepłe. Z chwilą pojawienia się pąków kwiatowych nastepuje zahamowanie wzrostu rośliny. Łodygi przeznaczone do suszenia najlepiej ścinać przed kwitnieniem.
Podlewanie:
Utrzymujemy stale wilgotne podłoże.
Nawożenie:
Jeżeli bazylia rośnie w zasobnym podłożu, można zrezygnować z nawożenia.
Przesadzanie:
Nie przesadzamy - bazylia jest rośliną jednoroczną.
Rozmnażanie:
Z nasion wysiewanych na przełomie marca i kwietnia. Do doniczek wypełnionych podłożem siejemy około 15 nasion, delikatnie uklepujemy, przykrywamy kilkumilimetrową warstwą podłoża. Przy równomiernej wilgotności szybko kiełkują. W maju można przesadzić (pikować) młode rośliny lub zostawić 3-4 najsilniejsze, a pozostałe usunąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz