Przy wyborze miejsca pod kącik zielarski trzeba pamiętać, że wiele ziół pochodzi ze slonecznych i ciepłych krajów. Do takich należą bazylia, cząber, kolendra, lawenda, majeranek, melisa, rozmaryn tymianek. inne jak estragon, lubczyk czy rzeżucha nie są wrażliwe na chłody i mogą rosnąć wszędzie, nawet w półcieniu.
Najlepsza lokalizacją dla ogródka zielarskiego jest miejsce przy południowej ścianie budynku. Aby stworzyć bardziej dogodny dla nich mikroklimat warto do strony północnej posadzić żywopłot z roślin jednorocznych albo wieloletnich, lub dać osłony z drewna itp.
Warunkiem powodzenia uprawy ziół jest właściwe przygotowanie gleby. Glebę cięższą, gliniastą należy rozluźnić przy pomocy drenażu z piasku lub żwiru. Gleby lekkie muszą być wzbogacone próchnicą przez odpowiednie nawożenie organiczne (kompostem, nawozami zielonymi). Większość roślin zielarskiech wymaga gleb o odczynie obojętnym.
Na rabacie okrągłej lub owalnej (płaskiej, wzniesionej) rośliny wysokie należy sadzić w części centralnej, a pozostałe, w miarę zmniejszania się ich wysokości - w kierunku do brzegu rabaty. W przypadku, gdy rabata jest ograniczona z jednej strony (np. żywopłotem, płotem lub ścianą budynku), to wysokość sadzonych roślin powinna zwiększać się od frontu do głębi rabaty. Poszczególne grządki trzeba tak rozplanować, aby dostęp był łatwy do każdej z nich. Ścieżki pomiędzy grządkami można obsadzić trawą, albo wykonać z różnych materiałów, np. żwiru, kamieni, cegieł zakopanych w ziemi, desek, płyt chodnikowych.
Surowcami lezniczymi lub przyprawowymi mogą być różne części ziół, a więc kwiaty, liście, owoce, nasiona, kłącza i korzenie. Przystępując do zbioru każdego z gatunków, musimy orientować się, jakie są cechy surowca określające optymalny, czyli najkorzystniejszy termin zbioru. Dla roślin olejkowych (np. mięty, rumianku, szałwii) najwłaściwszym okresem zbioru jest początek kwietnia, kwiaty szeregu gatunków roślin zbieramy sukcesywnie w miare ich rozkwitania, a liście przeważnie kilkakrotnie w miarę wzrostu roślin. Rośliny uprawiane na nasiona zbiera się po osiągnięciu dojrzałości nasion, a rośliny korzeniowe po zakończeniu wegetacji roślin. Większość ziół zbieramy w godzinach południowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz