(Lepidium sativum)
Uprawiano ją w Iranie i Afganistanie, później w Egipcie. Do Europy została sprowadzona przez Rzymian, a następnie zapomniana. Dopiero od połowy XX wieku przeżywa renesans. Świeże liście tej rośliny zawierają olejki eteryczne, które działają pobudzająco na apetyt i trawienie, a ponadto witaminy C, A, B1 i sole mineralne. Są doskonałym dodatkiem do serów, jaj, sałatek.
Uprawa:
Rzeżucha dobrze rośnie na słonecznych parapetach okien, w temperaturze około 20⁰C. Można uprawiać ją przez cały rok w tradycyjny "wielkanocny" sposób, czyli nie stosując podłoża, a nasiona wysiewając na zwilżoną watę lub ligninę i umieszczając na talerzu czy spodku. Kiełkują po 2-3 dniach, po 7-8 dniach można rozpocząć zbiór liści. Jednak uprawiana w standardowym podłożu wyrasta większa, a okres zbiorów jest dłuższy.Podlewanie:
Regularnie i dość obficie. Nie przesuszamy podłoża.Nawożenie:
Nie stosuje się.Przesadzanie:
Rzeżucha jest rośliną jednoroczną o bardzo krótkim okresie wegetacji, stąd jej nie przesadzamy.Rozmnażanie:
Z nasion.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz